Boeken gelezen op reis

Kennen jullie nog die vriendschapsboekjes van vroeger op school? Geen idee of dat nu nog bestaat (met Norah zijn we in die fase nog niet), maar toen ik een kind was, had je zo’n boekjes die je in je klas door kon geven en waar iedereen dan vraagjes moest beantwoorden zoals: ‘Wat is je lievelingskleur’, ‘Wat is je sterrenbeeld’, enzovoort. Ik heb trouwens eens tranen met tuiten gehuild van het lachen toen één van mijn klasgenootjes invulde dat haar sterrenbeeld ‘konijn’ was. En ik werd razend als er iemand ‘spagettie’ schreef bij de boeiende vraag: ‘Wat is je lievelingseten?’:-)

Het punt waar ik toe wil komen, is dat ik dus dat saaie kind was die op de vraag ‘Wat is je hobby’ altijd antwoordde met ‘lezen’. Tja, ik pleit schuldig. Uren verslond ik boeken van Marc De Bel, de Babysittersclub, Roald Dahl en nog zoveel andere legendarische jeugdboeken. Toen ik de plaatselijke mini-bibliotheek – die trouwens maar uit één kamer bestond –  bijna helemaal had uitgelezen week ik uit naar de grote bibliotheken in Ardooie en Izegem. Toen ik later alleen ging wonen in Gent, was in de supermooie bibliotheek rondneuzen één van mijn favoriete zaterdagochtendactiviteiten. Told you, boring is my middlename. Lezen is nog steeds een favoriet tijdverdrijf, maar na de geboorte van Norah vond ik de tijd, noch de concentratie om te lezen. Verder dan wat tijdschriften en het vermaledijde ‘Oei ik groei’ – een boek over de ontwikkeling van baby’s – geraakte ik niet.

Tot enkele maanden geleden het vuur terug aangewakkerd werd. Ik kocht een e-reader in de Aldi om nog niet te veel geld uit te geven aan een duurdere Kobo. (Jeff is nogal sceptisch wanneer het mijn elektronica-aankopen betreft. En terecht. Ik ben nogal gadgetgevoelig en soms snel uitgekeken op een stukje elektronisch speelgoed.) Maar de e-reader is een succes! Ik lees opnieuw!

Ook tijdens onze vakantie naar Frankrijk kon ik me opnieuw volledig onderdompelen in mijn fictieve werelden. Dit waren de boeken die ik las:

24765926

  • Ijstweeling van S.K. Tremayne was het boek waar ik mijn vakantie mee startte. De korte inhoud op de kaft: “Een jaar nadat Lydia – de helft van een identieke tweeling – is omgekomen bij een tragisch ongeluk, verhuizen haar ouders Angus en Sarah Moorcraft met overgebleven tweelingdochter Kirstie naar een klein en afgelegen Schots eiland. Langzaam proberen zij hun leven opnieuw vorm te geven. Als de winter zijn intrede doet, en de mist over het Schotse eiland trekt, raakt het gezin echter steeds verder geïsoleerd. Kirstie begint vreemd gedrag te vertonen, beweert dat zij Lydia is en dat Kirstie is overleden. Langzaam slaat de twijfel toe: wat is er echt gebeurd op de dag van het ongeluk? En wie probeert het meisje in bescherming te nemen?” Ijstweeling is een heel mooi en meeslepend verhaal. Het verdriet van Sarah over het verlies van haar dochter voelt als een stomp in je maag. Met momenten is het boek ook zo creepy dat ik huiverend mijn e-reader even aan de kant moest leggen. Echt een aanrader, wel geen gezellig niemendalletje, maar ééntje die blijft hangen. Dit boek krijgt van mijn 4 sterren op 5.

27872052

  • Het geheim van mijn man van Liane Moriarty is een beetje een hype in boekenland. Soms is dat geen goed teken – denk maar aan 50 tinten Saaiheid & Gekreun. Maar in dit geval is het een terechte hype. In dit boek worden 3 verhalen met elkaar verweven, de personages worden heel goed omschreven en je wordt meegezogen in het boek. Het ideale boek voor op reis, niet te moeilijk maar toch mooi geschreven. Ik kijk al uit naar ander werk van deze auteur. Dit boek kreeg van mij een 5 op 5. Ben je benieuwd? Dit is de korte inhoud op de kaft: “Mijn lieve Cecilia, als je dit leest, ben ik dood… Stel je voor dat je man aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat, die niet alleen het leven van jullie samen kan kapotmaken, maar ook dat van anderen. En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vindt terwijl je man nog springlevend is. Cecilia Fitzpatrick is een succesvolle zakenvrouw, staat voor iedereen klaar en is een toegewijde echtgenote en moeder. Maar die brief gaat alles veranderen, en niet alleen voor haarzelf.”

30745128

  • Het gelukkigste meisje ter wereld door Jessica Knoll is nog zo’n boek dat momenteel razend populair is. We lezen op de kaft: “Na haar traumatiserende tienerjaren op de prestigieuze Bradley School bouwt Ani FaNelli zorgvuldig een nieuwe identiteit op. Met haar glamoureuze baan, goedgevulde kleerkast en succesvolle verloofde lacht het leven haar toe. Maar Ani heeft een geheim. Duistere kwelgeesten uit het verleden bedreigen haar wanhopig gecreëerde illusie van perfectie.” Ik vond Het gelukkigste meisje ter wereld wat traag op gang komen, het had me niet meteen te pakken en ik moest echt doorbijten. Je wordt echter zo geprikkeld door de vraag wat er precies met Ani is gebeurd, dat je blijft doorlezen. Een leuk boekje, maar niet zo beklijvend als de Ijstweeling en Het geheim van mijn man. Eén ding bleef me bovendien het hele boek door storen. Waarom schrijft de auteur de naam van het hoofd personage in godsnaam als TifAni FaNelli, dus met de hoofdletters in het midden van de naam?! Dat zijn van die stomme dingen waar ik me dus kan aan erger 😉 Ik geef het boek een 3 op 5.

Ben je benieuwd naar de boeken die ik lees? Dan kan je me ook volgen op Goodreads, een social media platform waar je een profiel kan aanmaken en kan aanduiden welke boeken je wil lezen/aan het lezen bent/gelezen hebt en ze ook kan quoteren. Als je vrienden volgt, kan je zo zien welke boeken zij lezen en zo inspiratie opdoen voor de volgende turf die je wil verslinden. Voeg me gerust toe als vriend, mijn profiel draagt gewoon mijn naam, Julie Monteyne dus.

Zijn er nog enthousiaste lezers onder jullie? Hebben jullie tips?

IMG_6156

Advertenties

2 gedachtes over “Boeken gelezen op reis

  1. Wat fijn dat je opnieuw bent beginnen lezen. Zelf ben ik nog steeds grote fan van mijn e-reader, en ja hoor; die helpt me inderdaad wel om meer te lezen 🙂 De Ijstweeling staat hier al een tijdje op mijn te lezen boeken lijstje, alleen eens kijken of ik hem kan gebruiken voor de reading challenge waar ik dit jaar aan deelneem. Goodreads vind ik wel handig om nieuwe boeken te ontdekken, ik voeg je trouwens toe want het is altijd fijn om inspiratie op te doen bij anderen 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s