Ode aan mijn Dyson steelstofzuiger

Gisteren werd er onder collega’s gepraat over stofzuigers (ja hoor, zo saai zijn we wel). Ik liet me overhalen om er een blogje over te schrijven, omdat ik werkelijk lyrisch ben over de mijne. Dus hier is mijn lofzang!

IMG_7189

Disclaimer: Ik heb de Dyson gewoon zelf gekocht, ik schrijf dit stukje dus volledig – nu ja  – objectief. De Dyson dit ik heb, is blijkbaar een iets ouder model en niet meer te koop, maar het best te vergelijken met dit exemplaar. Misschien zijn de kleine negatieve kantjes van mijn toestel ondertussen weggewerkt, dat durf ik niet zeggen.

Vroeger, voor ik Dyson leerde kennen, werd er gezeuld en getjoold met een sledestofzuiger. Vooral toen we – met mini-Norah al in de buik – verhuisden van een appartementje naar een huis met 3 verdiepingen, werd het zeulen op de trap met een stofzuigerslang rond mijn nek me te veel. Ik bekeek de steelstofzuigers (want zo heet dat officieel) op de website van Vandenborre, droomde even weg bij een draadloze Dyson maar zuchtte toen bij het zien van de prijs en kocht een goedkoper toestel. Na enkele maanden gaf de goedkopere steelstofzuiger echter de geest. Omdat de garantie nog niet voorbij was, kregen we een waardebon.  Ik sleurde de boyfriend mee naar de dichtsbijzijnde bakstenen winkel van Vandenborre en we lieten ons daar adviseren. De verkoopster was werkelijk over the moon over haar Dyson en tegen zoveel vrouwelijke overredingskracht kon de Jeff niet op. Een Dyson werd het. En werkelijk, het is samen met mijn vaatwas en mijn droogkast één van de beste aankopen in ons nieuwe huis.

Installatie en gebruik

IMG_7191
Onze Dyson in de garage. En yup dat is een tuinkabouter en yup dat zijn crocs. Die gebruik ik énkel om te kuisen.

Je installeert de houder van het toestel tegen de muur, boven een stopcontact. Zo kan de adapter in het stopcontact blijven zitten en laadt de stofzuiger altijd op als hij in het laadstation zit. Je klikt het handvat gewoon in de houder, en voilà, je apparaat laadt op.

De Dyson komt met een lange steel en je krijgt er in totaal 4 opzetstukken bij. De grote gebruik je uiteraard voor de vloer, de andere kan je op allerlei plaatsen gebruiken: in de zetel, in de auto… gebruik je fantasie 😉 ! Het oplaadstation voor aan de muur heeft plaatsen voorzien voor deze opzetstukjes. Gek genoeg zijn er 2 zo’n plaatsjes, terwijl er altijd 3 opzetstukken zijn die niet op het handvat zitten. Dus is er altijd één sukkelaartje dat geen plaatsje heeft.

IMG_7198
Trap stofzuigen

Als je de lange steel weghaalt tussen handvat en opzetstukje krijg je een soort kruimeldief. Die gebruik ik heel veel om de trap te stofzuigen.  De batterij gaat een 20-tal minuten mee. Voor mij is dat ruim voldoende om heel het huis mee te stofzuigen, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je huis en de precisie waarmee je je Dyson de hoekjes van de kamer laat zien.

Ikzelf gebruik dit toestelletje elke dag. Soms voor een vluggertje, om snel even de kruimels onder de TripTrap van Norah op te zuigen, om de keuken proper achter te laten na het koken, … Maar ook voor het stevigere werk voor ik begin te dweilen, gebruik ik de Dyson. Onze grote stofzuiger blijft – wat mij betreft –  daardoor werkloos achter. Jeffry gebruikt de sledestofzuiger wel nog af en toe en beweert dat die sterker is. Daar merk ik persoonlijk niets van, ik vind dat de Dyson even krachtig is.  Ik denk dat Jeff gewoon een beetje jaloers is. 🙂

Onderhoud

Dyson staat bekend voor zijn zakloze stofzuigers. Zo ook deze beauty. Dat betekent dat je hem dus moet leeghalen. Dat gaat op zich heel eenvoudig. Ik doe het altijd boven een vuilniszak waarvan ik de randen heb omgeplooid, zo valt er geen vuil naast de zak. Je moet het rode klepje naar beneden klikken en dan gaat het poepke van de Dyson open. Als er nog vuil rond de cilinder zit (ik denk dat dit de motor is maar ben geen kenner), kan je nog verder gaan en ook het plastieken omhulsel losmaken. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het niet altijd even gemakkelijk is om dit achteraf terug vast te klikken. Dat kan natuurlijk ook aan mijn aangeboren gebrek aan handigheid liggen. Dit is slechts een kleine negatieve voetnoot in het anders heel positief liefdesverhaal. Niemand is perfect 🙂

IMG_7221

Verder heeft de stofzuiger ook nog een filter (het blauwe ding op de foto). Die moet je ongeveer 1 keer per maand gewoon afspoelen met water, uitwringen en laten drogen.

And that’s it. Valt toch mee hé van werk?

Voordelen

 • is wendbaar, licht en heeft geen draad die in de weg zit, dus gemakkelijk manoeuvreerbaar doorheen het huis en op de trap
 • geen stofzuigerbuis die geknakt kan zijn
 • geen stofzuigzak die moet vervangen worden
 • voldoende krachtig
 • is altijd opgeladen
 • om te bouwen tot kruimeldief
 • verschillende opzetstukjes voor verschillende toepassingen
IMG_7215
Ook Norah is enthousiast!

Nadelen

 • er is één plaats te kort op het laadstation om alle hulpstukken netjes te kunnen opbergen
 • wanneer je het plastic omhulsel moet weghalen om hem goed leeg te halen, is dit soms moeilijk terug te klikken.

Voila, tot zover het verhaal van Dyson & Julie 🙂 Zijn er nog vragen of zijn jullie in slaap gevallen? 🙂

IMG_6153

 

 

 

Advertenties

10 gedachtes over “Ode aan mijn Dyson steelstofzuiger

 1. Je had mij gisteren al overtuigd, nog voor dé Ode. En jawel, staat er hier toch geen Dyson te blinken. Allez ’t is te zeggen: voorlopig staat hij nog in mijn autokoffer te blinken. Maar vanaf morgen in ons huis. En volledig betaald met de ecocheques, die we anders toch niet opkregen 🙂

  Like

 2. Wij hebben een ergorapido (electrolux denk ik) en dat is echt niet zo’n goede. Het kruimeldiefgedeelte werkt best ok, maar als je hem met steel wil gebruiken is de zuigkracht echt niet sterk genoeg. Ik moet dus eerst het vuil bijeenvegen om dan nog even met de steekstofzuiger te gaan, maar dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Ooit komt hier ook een dyson, daar ben ik alvast zeker van!

  Like

   1. Ik lees dat ik steekstofzuiger heb getypt. Ik stel me nu een stofzuiger met zwaarden voor. Ja, zo ben ik 😉

    Like

 3. Nooit geweten dat ik met veel plezier een blog over een Dyson zou lezen 🙂 Maar bij deze dankjewel voor de tip! De volgende keer dat ik een nieuwe stofzuiger dien te kopen hou ik Dyson in het achterhoofd als mogelijke kandidaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s