Moe, moeder, kapot

Warning! Dit is een¬†zaagblog! ūüėČ Dit stukje is geschreven terwijl ik heel erg moe ben. Natuurlijk is ons meisje het beste wat ons ooit is overkomen. De vermoeidheid doet niets af aan mijn¬†liefde voor haar.

IMG_6365

Als er 1 iets is wat ik zwaar onderschat had aan mama zijn, dan is het wel die onvoorstelbare, verschrikkelijke vermoeidheid door te weinig slaap. Ik had natuurlijk wel de verhalen gehoord van mijn mama, dat ik zo’n moeilijk slapertje¬†was. En natuurlijk wist ik¬†wel dat een baby kan zorgen voor slapeloze nachten. Maar toch had ik op voorhand niet kunnen denken welke impact het op ons leven heeft dat Norah niet goed slaapt. Toen ik als 20-jarige naar Pukkelpop ging en na 4 nachten in een drassige tent te slapen tussen de ‘Oereeeee’-kreten compleet gebroken kapot thuis kwam, dacht ik dat ik me nooit m√©√©r moe dan toen kon voelen.¬†Boy, was I wrong.¬†Moeder is the next level van ‘moe’.

Toen Norah 3 weken oud was, maakten we enthousiast een foto met de Milestone Card naast haar waarop stond: ‘vannacht sliep ik voor het eerst door’. Ze had 6 uur na elkaar geslapen en we waren euforisch.

IMG_0227.JPG

Ik kan niet echt zeggen wanneer het omsloeg, het was eerder een langzaam proces dan een plotselinge ommezwaai. Toen Norah een half jaar was, weet ik nog dat het enorm lastig was om haar in slaap te krijgen. Soms waren we twee, drie uur bezig om haar in bed te krijgen. Verschrikkelijk. Laten huilen is een oplossing waar ik niet in geloof, maar elke dag drie, vier uur met een kind rondlopen/in de zetel zitten/in bed kruipen tot ze slaapt is ook geen oplossing. Het boekje¬†Een lieve¬†methode om je kleintje te laten slapen¬†¬†heeft me wel geholpen. Ik volgde de methode niet tot op de letter, maar vond deed me wel inzicht krijgen in de psyche van zo’n klein babytje en ik vond toch wat tips. Enkele dingen die we toepassen zijn: een vast slaapritueel, ook overdag toch een bepaald ritme volgen, het uur voor Norah slaapt zo rustig mogelijk doen. Wanneer ze toch wakker werd, teruggaan, proberen om haar niet uit te halen en haar zo te troosten met een tutje, een streeltje, … Wanneer ze toch helemaal overstuur is haal ik haar toch uit, maar probeer het zo saai mogelijk te houden.

En dan¬†kwamen haar tandjes. Toen werd ze ook ’s nachts verschillende keren wakker. Dat een kind dan slechter slaapt, is natuurlijk volledig te begrijpen. Als wij ziek zijn of pijn hebben, slapen we ook niet goed. Maar het gebrek aan slaap door de tandjes was nog niets in vergelijking met wat ons te wachten stond door de oorontstekingen. De horror! Schreeuwen, huilen, brullen, na 5 minuten in haar bedje, na 30 minuten in haar bedje, midden in de nacht. Nachten waarin ze enkel rechtop tegen mijn of Jeff zijn borst in slaap viel. Super zielig voor haar in de eerste plaats uiteraard. En natuurlijk gaven wij wel pijnstilling en gingen we naar de dokter, maar toch konden we niet alle ongemak en pijn wegnemen bij onze kleine meid. In totaal zijn er 4 oorontstekingen geweest deze winter en, wat meer verontrustend is, is dat er sinds november chronisch vocht achter haar oortjes zit. Op aanraden van de huisarts bezochten we dus een KNO-arts, die ons adviseerde om Norah buisjes te geven. Volgende week gaat het ingreepje door, en ook haar poliepen zullen verwijderd worden.

Momenteel is het met het slapen van Norah zeer wisselvallig. Periodes van absolute terreurnachten wisselen zich af met enkele nachten rust. Er zijn veel avonden waarbij we nog 2 of 3 keer terug naar boven moeten om haar tutje terug te geven of om haar even te troosten. In dat opzicht is het slapengaan van Norah wel wat verbeterd, al zijn er wel soms nog dagen waarop het uren duurt voor onze kleine meid wil slapen.¬†Sommige nachten slaapt Norah door, maar er zijn ook heel veel nachten waarop we 4, 5, 6 keer uit ons warme bed moeten om een compleet oversture Norah te troosten. De ergste nachten zijn die waarop ze plots om 2 uur ’s nachts klaarwakker is en wil spelen.

Kortom, het zijn hier soms echt lastige nachten met bijgevolg ook lastige dagen. Ik moet jullie niet vertellen dat vermoeidheid heel wat impact heeft op je leven. Sommige dagen leef ik wat in een ‘roes’, ik voel me minder alert, ben vaak prikkelbaar tegen Jeff en heb sommige dagen constant honger. Ook is de zin om te gaan sporten net iets minder als je maar 3 uur slaap achter de kiezen hebt – understatement.¬†Ik probeer de vermoeidheid wat tegen te gaan door in het weekend te rusten als Norah slaapt. Tijdens de week lig ik ten laatste om 22 uur in mijn bed en ook in het weekend ben ik vaak de saaie trees die vroeg in haar bed kruipt. Ik kan er enorm van genieten om eens op tijd in mijn bed te kruipen en alle uurtjes slaap te pakken die ik kan. Maar een mens moet ook zijn huishouden doen, wil wat sporten en wat quality time hebben met de boyfriend. En we hebben allemaal maar 24 uur in een dag.

Pakken we het heel verkeerd aan met Norah haar slapen? Heeft het slecht slapen iets te maken met het vocht achter Norahs oortjes? Heeft ze toch ongemak of pijn van de druk op haar trommelvlies? Sommigen vertelden me dat het slapen van Norah zou verbeteren na het plaatsen van de buisjes. Ik weet het niet, ik durf er niet op te hopen. Feit is dat de ingreep nodig is voor haar gezondheid en haar spraak- en gehoorontwikkeling. Als de nachten daardoor verbeteren zou ik ongelofelijk blij zijn. Maar ik durf er niet te veel op te hopen, ik durf het hier amper schrijven.

Zijn er nog ouders met kindje die slecht slapen? Hebben jullie nog tips? Wat zijn de ervaringen met buisjes?

Advertenties

9 gedachtes over “Moe, moeder, kapot

 1. heel herkenbaar! al heeft Noor nog nooit een oorontsteking gehad. maar het is ook geen makkelijke slaper: er is een vrij lang ritueel om haar in bed te krijgen, maar dat verloopt meestal probleemloos, maar doorslapen is er niet altijd bij. ze is nu 3 en slaapt nog steeds niet elke nacht door! een half jaar geleden liep het echt de spuigaten uiten: bijna elke nacht moest ik 3-4 keer opstaan. ik begin het zelf op te schrijven in een boekje om mee te nemen naar de kinderarts. het kwam gelukkig niet zo ver. het verbetert wel, maar het vraagt tijd.

  echte tips heb ik niet, ik deed hetzelfde als jullie: rustig proberen reageren, geen licht aandoen, gewoon troosten en weggaan. eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat dat niet altijd lukte: soms stond ik echt te huilen naast haar bed omdat ze mij maar niet liet slapen.

  de uitdrukking ‘slapen als een baby’ is volgens mij uitgevonden door een kinderloos iemand ūüôā
  maar je moet zeker niet wanhopen: het zal beteren.

  Like

 2. Ik heb het geluk dat ik goeie slapers heb, maar ken wel mensen die slechte slapers hebben.
  Daar was de osteopaat een enorme hulp. De voetjes in masseren voor het slapen gaan met lavendelolie is een tip die ook vaak gegeven wordt.
  Anderzijds is bij een overstuur kind ook al is het midden van de nacht de nabijheid van mama/papa toch het beste medicijn en dan idd slaapuurtjes in halen als er overdag een dutje gedaan wordt.

  De buisjes zullen vast voor veel rust zorgen, want pijn is vervelend en zeker als je het nog niet goed kan aangeven maar wel voelt.

  Sterkte met de slapeloze nachten, vertrouwen op je gevoel en niet teveel op de ”boekskes’

  Dikke knuffel vanuit Nl

  Like

 3. Haa!! No way dat dit zagen is…

  Alle mama’s die getroffen worden door chronisch slaaptekort herkennen zich hierin. Hier heeft het tot 19 maand geduurd alvorens mevrouwtje ging doorslapen. In ’t begin draaide ‘k op automatische piloot, na 12maand was ‘k content dat ‘k al maar 4 keer (ipv 10 keer) per nacht moest opstaan.

  Nu ze eindelijk doorslaapt, mag je drie keer raden wie niet meer doorslaapt, maar ligt te waken…

  Ik duim voor je dat ze snel de geneugten van 12u nachtrust ontdekt !! en jij mag genieten van de zee van vrijgekomen tijd ūüėČ

  Like

 4. Keanu was een makkelijke slaper. Dus hier kan ik je geen raad geven. Wat de buisjes betreft, hij heeft dit ook als peuter nodig gehad. Het werd eveneens in combinatie gedaan met het verwijderen van poliepen/amandelen. Vanaf deze ingreep en tot op vandaag is Keanu eigenlijk verlost geweest van zware verkoudheden en oorontstekingen. Dus ik duim voor Jullie dat Norah hiermee geholpen zal zijn. En hopelijk helpt dit ook tegen de rusteloze nachten. ps nog even doorbijten want eens ze tiener zijn, krijg je ze niet uit bed LOL.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s