Fitbit Charge HR vs. Jawbone Up 3

Activity trackers zijn een hype aan het worden. Meer en meer mensen lopen met zo’n armbandje rond dat je stappen telt, meet hoeveel kilometers je aflegt, ziet hoe goed je slaapt, en bijhoudt hoeveel calorieën je verbrandt. Ik hou van puntjes tellen, statistieken en meetbare doelstellingen. Dus ook ik ben gezwicht! Ik had eerst een Jawbone Up 3 en nu heb ik een Fitbit Charge HR. Vandaag vertel ik er je alles over!

Eerst even dit: ik heb zowel de Jawbone als de Fitbit zelf gekocht. Dit is dus geen gesponsord artikel. Ik geef hier mijn eigen, persoonlijke mening. 

Wat is een activity tracker?

Kort gezegd is een activity tracker een armbandje dat je activiteit meet doorheen de dag, en soms ook ’s nachts.  Het geeft je inzicht in je bewegingspatroon en motiveert daardoor ook om meer te bewegen. Bij een activity tracker hoort meestal een app die je moet installeren op je telefoon. Daar kan je dan ook je resultaten aflezen. Wat een activity tracker precies meet, is wat afhankelijk van het merk en het type.

Voor mij is een activity tracker écht een motivatie om meer te bewegen. 2 collega’s en een vriendin van mij hebben ook een Fitbit en we houden elkaars beweging in de gaten. Het is al eens gebeurd dat ik nog enkele rondjes rond de keukentafel wandel om toch maar aan die 10 000 stappen te geraken! Op een gewone werkdag waarop ik in mijn middagpauze een half uurtje ga wandelen, haal ik mijn doelstelling gemakkelijk. Maar tijdens opleidingsdagen of op lazy sundays is het echt wel een uitdaging om die 10 000 stappen te halen.

Van Jawbone naar Fitbit

In oktober 2015 kocht ik mijn eerste activity tracker, de Jawbone Up 3. Die keuze was vooral gebaseerd op de reviews van bloggers zoals misslipgloss.nl en styleguide.nl. Ik was verliefd op mijn mooi armbandje die me elk moment van de dag vertelde hoe het ervoor stond met mijn stapjes! Een nadeel was wel dat het armbandje heel gemakkelijk losliet. En helaas, op een ochtend in februari werd ik wakker zonder Jawbone rond mijn pols. Ik vond hem terug in mijn bed in twee stukken 😦 Ondertussen was ik wel verslaafd geworden aan het bijhouden van mijn beweging en slaap.

IMG_5763
Mijn kapotte Jawbone Up 3 
Op zoek dus naar een nieuwe activity tracker. Ondertussen zag ik ook wel de nadelen in van mijn Jawbone Up, vooral het constant opengaan van het slotje vond ik zeer irritant.  Mijn oog viel op de Fitbit. Meer en meer mensen in mijn omgeving hadden een activity tracker en de meesten onder hen kozen voor een Fitbit. Dat is interessant, want veel activity trackers bieden de mogelijkheid om je resultaten te vergelijken met die van vrienden. Ook Fitbit heeft mogelijkheid om Challenges met elkaar aan te gaan, zoals bijvoorbeeld ‘Workweek Hustle’, waarbij je met 1 tot 9 andere mensen om ter meeste stappen zet van maandag tot en met vrijdag. Ik koos voor de Fitbit Charge HR, omdat die ook je hartslag meet gedurende de dag. En onze hartslag is toch één van de belangrijkste parameters van onze gezondheid.

Mijn Fitbit meet:

 • het aantal stapjes dat ik afleg per dag
 • mijn hartslag
 • het aantal kilometers die ik afleg
 • het aantal kcal die ik verbrand
 • het aantal verdiepingen die ik heb ‘beklommen’
 • het aantal actieve minuten
 • welke activiteit ik heb gedaan (gewandeld, gefietst, cardio, …)
 • het aantal uren dat ik sliep, hoeveel keer ik wakker ben geworden en hoe onrustig ik was

Daarnaast kan je zelf ook je gewicht invoeren (dit doe ik), wat je zo allemaal eet op een dag (dit doe ik niet met Fitbit, maar wel met de app van Weight Watchers) en hoeveel water je drinkt (dit doe ik meestal).

Van elke parameter stel je een doel in, bijvoorbeeld 10 000 stappen en 30 actieve minuten per dag. Je Fitbit houdt bij hoever je al staat met je doel en geeft je een schouderklopje in de vorm van een tril, als je de 10 000 stappen hebt behaald.

IMG_6234
Het dashboard van mijn Fitbit App
Ondertussen heb ik al een tijdje mijn Fitbit en ik vond het dan ook tijd om hem te vergelijken met mijn Jawbone.

De pro’s en contra’s van beide armbandjes

Jawbone Up 3 (kost ongeveer 179 euro)

+ mooi armbandje

+ mooie app met leuke statistieken. De app geeft ook hints om je gezondheidsdoelstellingen beter te bereiken.

+ De gegevens over je slaap worden meer gedetailleerd weergegeven. Zo geeft de app mee wanneer je in lichte slaap, diepe slaap of REM slaap bent.

IMG_5646
Slaapstatistiek van de Jawbone App
+ De Jawbone kan je zo instellen dat hij trilt wanneer je langer dan 30 minuten stil zit.

– het armbandje komt gauw los, ik was altijd bang om het te verliezen

– niet veel vrienden waarmee je wedstrijdjes kan voeren (al is dit natuurlijk persoonlijk)

– je hartslag in rust wordt slechts 1x per dag gemeten, dus niet doorheen de dag of tijdens het sporten

– er worden geen gegevens getoond op het armbandje zelf, je moet dus alles aflezen op de app

Fitbit Charge HR (kost ongeveer 129 euro)

+ je kan het aantal afgelegde stappen zien op je armbandje zelf, net zoals het aantal verbrande calorieën, het aantal traptreden, je hartslag, het aantal afgelegde kilometers en het uur. Je hoeft dus geen horloge meer te dragen en je hoeft ook niet telkens de app te openen om je resultaten van die dag te bekijken

+ ik ken meer mensen met een Fitbit, dus het is zo leuker om elkaar te motiveren (dit is natuurlijk wel persoonlijk)

+ de Fitbit Charge meet je hartslag continue, dus weet je wat je hartslag is tijdens een inspanning. Je ziet ook hoeveel minuten je in een bepaalde zone bent geweest (vetverbranding en cardio). Als je gaat sporten, moet je dus geen borstband meer dragen om je hartslag te meten.

IMG_6244
Slaapstatistiek van de Fitbit
+ de Fitbit meet ook het aantal trappen die je neemt. Sommigen vertellen me dat dit bij hen niet klopt, bij mij klopt het wel.

+ de Fitbit blijft beter zitten

– minder mooi, minder elegant armbandje

– ik vind de app zelf iets minder mooi, iets minder overzichtelijk

– de slaapstatistieken zijn minder gedetailleerd dan bij de Jawbone. Ik kan enkel zien hoeveel keer ik wakker geworden ben en hoeveel keer ik onrustig was tijdens de nacht.

 

 

Conclusie

Ik zou mijn activity tracker niet meer kunnen missen! Het motiveert me om een gezonde levensstijl vol te houden. Hoewel ik de Jawbone puur qua design mooier vind, en de app ook mooier is, komt de Fitbit wat mij betreft toch als winnaar uit de vergelijking. Vooral het feit dat hij niet loskomt, dat je je gegevens kan aflezen op het armbandje zelf en dat hij je hartslag voortdurend meet, is voor mij doorslaggevend.

Heb jij een activity tracker? Welke heb jij?  

Groetjes

IMG_6149

Advertenties

7 gedachtes over “Fitbit Charge HR vs. Jawbone Up 3

 1. Ik heb er ook al een paar keer naar gekeken, maar moet bekennen dat het elegantiegehalte van de meeste trackers me ook wat tegenhoudt. Ik heb me ook al afgevraagd of het dan niet beter is om ineens voor een smartwatch te gaan. Ik geloof wel heel erg dat het voor mij ook motiverend zou werken. Misschien na de zwangerschap?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s