‘Waddisda?’ 7 gekke uitdrukkingen van aan ’t zeetje

 

Zoals jullie misschien al weten, ben ik een inwijkeling aan de kust, of een ‘aangespoelde’ zoals ze hier zeggen. Ik ben afkomstig uit de kleigronden van het midden van West-Vlaanderen en ben naar hier verhuisd voor de liefde. Het West-Vlaams heeft voor mij geen geheimen meer, zou je denken. Toch zijn er af en toe woorden of uitdrukkingen van aan ’t zeetje die ik niet meteen snapte. Ik deel ze vandaag met jullie!

  • Norah begint haar eerste woordjes te zeggen. Toen ze wees naar haar beker en ‘teusj zei, wist ik niet meteen wat ze bedoelde. Tot mijn frank viel. Hier aan ’t zeetje zeggen ze ‘teusje‘ tegen een drankje. Zoals in de gevleugelde zinssnede: ‘Moej n teusj’èn’? (=Wil je iets om te drinken?). Zelf gebruik ik het woord niet, maar in de crèche zullen ze dat misschien gebruiken?
  • Van de mama van Jeff krijgen we af en toe vis. Toen ze vroeg of we naast ‘elebutte’ (=heilbot)  ook ‘kriftegatjes’ (=kreeftengatjes) en ‘zjèèoendjes‘ (=zeehondjes) moesten hebben, hoorde ik het donderen in Oostduinkerke. Ik zag meteen taferelen van neergeknuppelde lieve witte Sybert-zeehondjes voor. Maar neen, schaterlachte mijn schoonmama, zeehondjes is ingelegde paling. Aja! Dat ik daar zelf niet opgekomen ben! En kreeftengatjes, ja, dat is helaas wat het woord zegt. Het schijnt een delicatesse te zijn.
  • Soms krijgen woorden door de invloed van de zeelucht schijnbaar nieuwe medeklinkers. Toen ik Jeff de eerste keer ‘rekkel’ in plaats van rekker hoorde zeggen, dacht ik dat ik het niet goed gehoord had. De tweede keer vermoedde ik een licht spraakgebrekje. Tot ik één van mijn collega’s ook betrapte met dit gekke woord. Blijkbaar zeggen ze dat hier dus echt zo. Eentje die hierbij past is ‘workel’ in plaats van wortel. Dit snap ik dus echt niet, haha! Iemand een verklaring voor dit vreemde verschijnsel?
  • Als jij het woord ‘schommelen’ hoort, waar denk je dan aan? Ik aan de activiteit die je uitvoert als je op een schommel zit 🙂 Fout! Aan de kust is dat dus ‘opruimen’, ‘aan de kant doen’. Een schommel is hier aan de kust dan weer een ‘toeter’, haha! Schommelen vind ik trouwens wel een heel leuk woord en het is ondertussen mijn woordenschat al binnengeslopen. Dat doet me eraan denken, ik moet dringend het keukeneiland eens schommelen. 🙂

Ken jij nog gekke uitdrukkingen van aan ’t zeetje?

p.s. Dit artikel is met een knipoogje geschreven. Ik hou van de mensen hier aan de kust en het is in geen enkel geval mijn bedoeling om hen te kwetsen of belachelijk te maken. Trouwens, de wenkbrauwen gaan soms ook in de lucht bij rare woorden die ik gebruik en die ze hier niet snappen. Misschien schrijf ik daar wel nog een stukje over! 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “‘Waddisda?’ 7 gekke uitdrukkingen van aan ’t zeetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s